Alapfokú Művészeti Iskola

Alapfokú Művészeti Iskola

Siklós, Köztársaság tér 6. 7800
Tel. 0672/495-018
e-mail: ski.almi@gmail.com

2017. június 13-án lezárult a siklósi Alapfokú Művészeti Iskola Folklór: hagyomány, felfedezés, újragondolás című pályázata, amely 1.000.000 Ft-os támogatásban részesült a Nemzeti Tehetségprogram keretében.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett pályázati munkában az Alapfokú Művészeti Iskola 12 tanulója vett részt, munkájukat Banáné Gyuró Julianna és Kis-Halas Judit irányították. A gyerekek a néprajzi kutatás módszereinek segítségével ismerkedtek napjaink kultúrájával, s ebben a hagyomány fogalmával, szerepével, újraalkotásával. Négy témában vizsgálódtak: 1. „importált” népszokásokkal, mint a Halloween és a Márton-napi lampionos felvonulás; 2. új környezetben megjelenő népszokásokkal, mint a farsang és a jelmezbál; 3. kortárs hiedelmekkel, amelyek a Fogtündérhez és a természetfeletti lényekhez kapcsolódnak; 4. a virtuális világ folklórjelenségeivel, mint például a Pokémon játék. A hat témát kétfős csoportokban dolgozták fel. A gyerekek önállóan készültek fel az interjúkra: könyvtári kutatás és internetes tájékozódás után a csoportok prezentációk segítségével mutatták be részeredményeket. Ezután rövid kérdőíveket állítottak össze és ezek alapján készültek az interjúk. Összesen 21 beszélgetést rögzítettünk a fenti témákban. Az interjúkat kiértékeltük és kis adatbázist hoztunk létre belőlük.

A pályázat szakmai támogatója a budapesti Néprajzi Múzeum MaDok gyűjteménye volt: látogatásunkkor a gyűjtemény a munkatársai élvezetes, interaktív foglalkozás során mutatták be a kortárs tárgyi világ és a hagyományos népi kultúra viszonyrendszerét. A szentendrei Skanzenben is jártunk: itt a hagyományos népi kultúra tárgyaival, és épített környezetével ismerkedtünk meg.


A projekt értékelésekor a résztvevő gyerekek többsége és a felnőttek is úgy nyilatkoztak, hogy élvezetes és egyben hasznos munkával telt az idő, így a jövőben is szívesen dolgoznának együtt egy ehhez hasonló pályázatban. 

Tanáraink


Intézményegység-vezető: Banáné Gyuró Julianna
Biró Lászlóné – vizuális – és környezetkultúra szakos tanár
Kis-Halas Judit - etnográfus
Major Judit – képzőművész mester: kerámiaszobrász
Miklós Józsefné – vizuális – és környezetkultúra szakos tanár
Németh Sára - vizuális – és környezetkultúra szakos tanár
Tóth Anikó – táncpedagógus moderntánc szakirány

Projetjeink

Intézményünk által az elmúlt években megvalósított projektek.

A projektek bemutatása

Diótörő és egérkirály

Főkötő és tündérmese

Nap-Fény-Kultusz

Ördögszántotta hegy legendája

Ntp_KKI-16-0089

Művészeti nap 2016

Eredményeink 2016-ban
Alapfokú Művészetoktatásért Alapítvány

Siklós, Köztársaság tér 6.
Számlaszám: 11731087-20021953

Az Alapfokú Művészetoktatásért Alapítvány célja a művészeti iskolájában tanuló diákok testi, szellemi fejlődésének segítése, az oktatáshoz szükséges eszközök vásárlásával az iskolai oktatás-nevelés színvonalának emelése, rendezvényeinek támogatása áll.