Alapfokú Művészeti Iskola

Alapfokú Művészeti Iskola

Siklós, Köztársaság tér 6. 7800
Tel. 0672/495-018
e-mail: ski.almi@gmail.com

A siklósi Alapfokú Művészeti Iskola Folklór: hagyomány, felfedezés, újragondolás című pályázata 1.000.000 Ft-os támogatásban részesült az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásával az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő által kiírt Nemzeti Tehetségprogram keretében. Az NTP-KKI- 16 pályázatban nyertes program célja, hogy ráébressze a résztvevő gyerekeket: amit a néprajzkutatók folklórnak neveznek, az valójában a mindennapi életünknek is szerves része.

A pályázatban napjaink ünnepi szokási és a hozzájuk kapcsolódó tárgyak játsszák a főszerepet.

A gyerekeket néprajzkutatók, muzeológusok vezetik be a néprajzi gyűjtőmunkába. Megtanulnak interjút készíteni, fénykép-, film-, és hangfelvétellel dokumentálni, tárgyakat gyűjteni, gyűjtőnaplót vezetni.  A főbb témák között szerepelnek a modern népszokások (mint például a Halloween), valamint az internet folklórja (mémek, videók, közösségi oldalak).

A pályázat szakmai támogatója a budapesti Néprajzi Múzeum MaDok gyűjteménye, ami „a kortárs tárgyi világ megőrzésérére és a jelenkor múzeumi dokumentációjára helyezi a hangsúlyt.” A pályázatban résztvevő tizenkét tanuló rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozáson vesz részt, és bemutatják a gyűjtött anyagot is. A szentendrei Skanzen látványraktárába is ellátogatnak, ahol a tárgyak szakszerű gyűjtéséről, konzerválásáról, archiválásáról kapnak ismereteket.

A gyerekek gyűjtőmunkája a kortárs folklór megismerésén túl az ismeretterjesztést is szolgálja, mert a pályázat végére helyi digitális adatbázis és időszaki kiállítás jön majd létre. A program szakmai megvalósításában Kis-Halas Judit etnográfus és Banáné Gyuró Julianna művészeti intézményegység-vezető segíti a tanulókat.

Tanáraink


Intézményegység-vezető: Banáné Gyuró Julianna
Biró Lászlóné – vizuális – és környezetkultúra szakos tanár
Kis-Halas Judit - etnográfus
Major Judit – képzőművész mester: kerámiaszobrász
Miklós Józsefné – vizuális – és környezetkultúra szakos tanár
Németh Sára - vizuális – és környezetkultúra szakos tanár
Tóth Anikó – táncpedagógus moderntánc szakirány

Projetjeink

Intézményünk által az elmúlt években megvalósított projektek.

A projektek bemutatása

Diótörő és egérkirály

Főkötő és tündérmese

Nap-Fény-Kultusz

Ördögszántotta hegy legendája

Ntp_KKI-16-0089

Művészeti nap 2016

Eredményeink 2016-ban
Alapfokú Művészetoktatásért Alapítvány

Siklós, Köztársaság tér 6.
Számlaszám: 11731087-20021953

Az Alapfokú Művészetoktatásért Alapítvány célja a művészeti iskolájában tanuló diákok testi, szellemi fejlődésének segítése, az oktatáshoz szükséges eszközök vásárlásával az iskolai oktatás-nevelés színvonalának emelése, rendezvényeinek támogatása áll.